dav

La Fundació Josep Irla destaca la força i la lucidesa de Josep Vallverdú

El Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit un acte d’homenatge a la dilatada trajectòria cívica política i també literària de l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú, organitzat de manera conjunta per la Fundació Josep Irla i la UdL.

L’acte ha estat presentat per la periodista Anna Sáez, i hi han intervingut Joan Biscarri, vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària; Miquel Pueyo, director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació; Ramon Usall, escriptor i professor, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

La Fundació ha volgut promoure aquest reconeixement públic a la dimensió cívica i política de l’obra i de la vida de Josep Vallverdú, d’acord amb el seu objectiu de difusió del pensament i l’obra política, econòmica, social i cultural d’aquelles persones que, com la generació de Josep Irla, l’han basat en la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i la sobirania nacional.

Joan Manuel Tresserras ha destacat que hi ha persones que han contribuït molt a arribar a aquest punt històric on som ara, i que Vallverdú ho ha fet amb total discreció. Alhora, des de la Fundació Josep Irla s’ha manifestat la seva satisfacció per haver impulsat aquest acte amb la Universitat de Lleida i la voluntat de continuar col·laborant amb les institucions de les Terres de Ponent en futures ocasions.

Josep Vallverdú és autor d’una prolífica i diversificada obra, de la qual la més coneguda i premiada, és la narrativa destinada al infantil i juvenil. I, entre moltes altres mencions, ha estat distingit també amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1990, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 10 anys més tard, i és doctor honoris causa de la UdL des del 2004.

En el torn d’agraïments, Vallverdú s’ha referit a la figura de Josep Irla, a qui ha descrit com “el gran president desconegut pel públic, el que ha passat a l’oblit, i el que s’ha de fer conèixer i donar el lloc històric que li pertoca”. “Em sento liberal de fons i, mentre pugui, també de forma”, ha rebel·lat.

Comparteix aquesta noticia