La Fundació Josep Irla celebra la Nit Irla 2021

En una nova edició, la Fundació Josep Irla ha celebrat la tradicional Nit Irla, en què ha fet entrega del Memorials Francesc Macià a Gustau Muñoz i la Fundació .cat, del Memorial Lluís Companys a Lluís Cabrera i Factoria F5, i del Premi d’Assaig Irla a Quim Bosch.

“Confiem que les seves contribucions ens ajudin a comprendre que la finalitat de la mesa de negociació és aconseguir l’extensió social del sobiranisme i l’increment de la presa de consciència de la gent que ha de donar suport a l’emancipació del subjecte històric-polític nacional que som”, ha reivindicat el president de la Fundació Joan Manuel Tresserras en la presentació d’aquesta Nit Irla.

Gustau Muñoz i Fundació .cat, guardonats amb el Memorial Francesc Macià

El Memorial Francesc Macià ha estat atorgat, en la categoria individual, a Gustau Muñoz en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a editor, assagista, traductor i activista civil i cultural al País Valencià durant dècades, la qual ha estat fonamental en l’articulació de l’espai nacional i cultural dels Països Catalans, i en la construcció d’un país políticament emancipat i socialment més avançat.

“Rebre aquest premi estimula la reflexió del que hem fet i el que tenim per endavant per construir el nostre projecte col·lectiu”, ha afirmat Muñoz i ha recordat que encara hi ha molt feina a fer: “En un món que s’ha fet més petit per la globalització, per la compressió de temps i espai, la nostra tasca és articular-nos per impulsar aquest projecte de solidaritat, sobirania, justícia, dignitat i de llibertat”.

En la categoria col·lectiva, els guardonats han estat la Fundació .cat per continuar la tasca de l’Associació .cat, quan es va fer efectiva l’autorització per part de l’ICANN del domini .cat, el primer a Internet que aglutinava una comunitat lingüística-cultural; una fita que va afavorir decisivament la posició de la llengua i la cultura catalanes a la Xarxa i al món virtual.

El president de l’entitat, Genís Roca, ha agraït aquest reconeixement a la feina feta fa 15 anys amb la creació del domini .cat, que “encara avui és una referència per a tots els dominis culturals d’internet”. “També –ha afegit– ens encoratgeu a seguir treballant perquè tenim molts reptes en defensa de la cultura i la llengua catalana

El Memorial Lluís Companys, un reconeixement a l’economia creativa dels Països Catalans

La declaració de l’ONU del 2021 com l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible ha portat a centrar el Memorial Lluís Companys d’enguany a premiar les iniciatives i bones pràctiques en les activitats econòmiques basades en el coneixement i la interacció entre la creativitat humana i les idees, el coneixement i la tecnologia, així com els valors culturals o el patrimoni artístic i cultural.

En la categoria individual, el jurat ha volgut premiar al trajectòria de Lluís Cabrera com a fundador i actual director del Taller de Músics, escola pionera en la difusió del jazz, el flamenc i les músiques populars modernes a Catalunya, i que ha esdevingut una veritable institució al barri del Raval, enllaçant la vessant professionalitzadora amb projectes per la dinamització social i cultural de la zona.

“Aquest premi no és per a mi només, és també per al Taller de Músics, que ha fet una gran feina al barri de Raval i per on han passat molts artistes de casa nostra”, ha destacat Cabrera durant la seva intervenció.

Factoria F5 ha estat l’entitat escollida per rebre el Memorial Companys per la seva capacitat de sintetitzar la innovació tecnològica i la justícia social oferint educació solidària, inclusiva i gratuïta en el món del desenvolupament web a persones amb situació de vulnerabilitat, donant així eines de lluita contra la desigualtat social, econòmic, de gènere i d’oportunitats.

Guillaume Thureau, president de l’entitat, ha reivindicat la tasca de Factoria F5, “un pont perquè les persones en situació de vulnerabilitat puguin accedir a la tecnologia perquè necessitem el talent de tots per aconseguir una societat justa, sostenible i inclusiva.”

Reconeixement a Quim Bosch i Raül Romeva

En aquesta Nit Irla també s’ha fet entrega del Premi d’Assaig Irla 2021 a l’investigador Quim Bosch per la seva obra «Una asimetria cartografiada: Els Països Catalans i Espanya en 27 mapes», que aquest d’octubre surt a la venda de la mà d’Angle Editorial i que serà presentat el proper 14 d’octubre a la Fàbrica Lehmann de Barcelona.

L’entrega del diploma ha anat a càrrec de Raül Romeva, guanyador de l’edició anterior que no va poder assistir-hi per la seva condició de pres polític.

El president d’Esquerra Republicana Oriol Junqueras ha estat l’encarregat de cloure aquesta edició de la Nit Irla. Durant la seva intervenció, ha ressaltat la importància de la taula de diàleg: “La confrontació més útil és la que es fa negociant, contrastant els teus arguments amb els arguments dels teus rivals, també dels que et persegueixen i t’empresonen”.

Comparteix aquesta noticia