fbpx

Josep Gifreu i Maria Corominas durant la presentació del 'El quart poder i la independència'

Es presenta el ‘Quart poder i la independència’ al Col·legi de Periodistes

El llibre guanyador del Premi d’Assaig Irla 2018 «El quart poder i la independència. La batalla mediàtica per l’1 d’octubre», escrit per Josep Gifreu i editat per Angle Editorial, s’ha presentat aquest dimecres 18 d’octubre al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Barcelona) davant una quarantena de persones.

La benvinguda ha anat a càrrec de Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha fet una breu reflexió general sobre l’estat del periodisme en el nostre país i la “guerra pel relat” per part de les diferents empreses periodístiques.

Seguidament, ha continuat un col·loqui entre Josep Gifreu, autor del Premi d’Assaig Irla 2018 i Catedràtic emèrit de teoria de la comunicació a la UPF, i Maria Corominas, professora del departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB.

A través de la projecció d’una selecció de portades de diaris d’àmbit nacional, estatal i internacional, Gifreu ha volgut destacar que la importància dels esdeveniments va més enllà dels fets en si mateixos, ja que hi ha una batalla pel control del relat i el discurs: «el poder de la imatge és una evidència absoluta des de molt abans de l’1 d’octubre, però especialment l’1 d’Octubre, on hi ha més de 800 vídeos de la violència policial».

Segons Gifreu, en situacions de gran conflicte polític, el control del debat és fonamental per tothom. En el cas dels «Fets d’Octubre de 2017», assenyala que hi ha tres grans responsables fonamentals de producció de relat: els governs (incloent als polítics), els grans mitjans de comunicació, i els ciutadans a través de les xarxes socials. Pel que fa als mitjans de comunicació, el tema analitzat a l’assaig, han funcionat com a caixa de ressonància de les posicions governamentals, tal i com es pot veure en un anàlisi més acurat de les portades, editorials, la jerarquització de la informació i la selecció dels i les columnistes habituals.

Finalment, l’autor del Premi d’Assaig Irla 2018 ha volgut constatar les seves conclusions sobre el cicle excepcional de l’Octubre de 2017. En primer lloc, són els governs i no els mitjans de les dues esferes qui tenen la iniciativa en la definició de frames (marcs de referència en el conflicte Catalunya-Estat Espanyol); es dóna una clara jerarquització sobre aquests marcs de referència; i es constata una oposició sistemàtica dels principals marcs i els seus mitjans afins.

La cloenda ha anat a càrrec de Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, que ha destacat com un fet molt positiu que un intel·lectual de la talla Josep Gifreu prestigiï el Premi d’Assaig Irla.

 

 

Comparteix aquesta noticia