fbpx

Presentació del llibre 'El Franquisme contra Esquerra'

‘El Franquisme contra Esquerra’, presentat per la Fundació Josep Irla

La Fundació Josep Irla ha presentat el llibre El Franquisme contra Esquerra, realitzat per Josep Maria Solé i Sabaté i Oriol Dueñas i Iturbe, per encàrrec de la Fundació per avançar en el coneixement d’un període que influencia encara el nostre present cultural, social i polític. Aquest treball és una investigació històrica que té l’objectiu de mesurar l’abast de la repressió franquista sobre Esquerra Republicana de Catalunya i, en concret, sobre els seus alcaldes.

Segons els estudis de Solé i Sabaté i Dueñas i Iturbe, dels més de 3.000 afusellats a Catalunya pel franquisme després de la guerra, més del 25% eren militants d’Esquerra i , en concret, més de 40 eren alcaldes. Aquests van ser executats per haver defensat la legalitat republicana sota les sigles d’un partit catalanista, que, tot i ser depassat pels fets revolucionaris al principi de la guerra, intentà frenar i reconduir la revolució per seguir la via constitucional existent.

El Franquisme contra Esquerra demostra, a partir d’un exhaustiu treball de recerca a l’Arxiu del Tribunal Territorial III, el fons documental del Govern Militar de Barcelona i bibliografia relacionada amb l’estudi, com l’inici de la dicatadura franquista a Catalunya provocà una important repressió amb el catalanisme polític amb l’objectiu d’eliminar-lo i com aquesta repressió fou especialment important amb ERC, el partit hegemònic a Catalunya durant els anys de la II República. L’objectiu era fer una taula rasa de la Catalunya emergent que des de mitjan segle XIX, a partir de la cultura, la democràcia, la participació popular i interclassista del poble de Catalunya, volia, via republicana, una societat més justa, lliure i espiritualment més rica, com havia proclamant Francesc Macià.

Comparteix aquesta noticia