fbpx
Imatge de la presentació de l'Eines 31

Anaïs Franquesa i Ernest Maragall, a la presentació de l'Eines 31

Es presenta l’Eines 31, “Els drets civils sota amenaça”

Ernest Maragall, diputat al Parlament de Catalunya, i Anaïs Franquesa, directora de litigi d’Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, han presentat el número 31 de la revista Eines, titulat “Els drets civils sota amenaça”. La presentació de l’exemplar s’ha fet aquest dijous a la tarda al Harlem Jazz Club de Barcelona.

Maragall i Franquesa són els protagonistes del Fòrum, la conversa central de la revista, que va moderar Elisenda Rovira. A l’acte de presentació, els ponents han reflexionat sobre el retrocés dels drets civils, i sobre el binomi llibertat-seguretat.

Què han dit els ponents?
Ernest Maragall ha declarat: “Hi ha una mena de cinisme col·lectiu moral, ens hem acostumat a defensar retòricament els drets humans i a acceptar silenciosament les evidències que ens duen a constatar que no es respecten”. També ha exposat que l’única resposta per aconseguir la victòria dels drets davant la por, és l’ús d’aquests drets. “És a dir, l’únic antídot conta la por és l’hàbit de l’ús de la llibertat”, ha afirmat.

Maragall: L’antídot contra la por és fer ús de la llibertat

El diputat ha dit que l’avenç de l’autoritarisme o les línies de control sobre la ciutadania estan guanyant: “La majoria vota a favor de la pèrdua de llibertats”.

Per Anaïs Franquesa, quan arriba la repressió molts dels esforços se centren en l’acció anti-repressiva clàssica. “Cal tenir en compte com tot un imaginari que servia per a protegir els drets es perverteix, com és el cas dels delictes d’odi”, ha declarat. A més, ha dit que una societat segura és aquella en què podem exercir els nostres drets i les nostres llibertats.

Franquesa: Veiem una judicialització contínua de la vida quotidiana

La jurista considera que el llenguatge jurídic sempre és pura política. “Veiem una judicialització contínua de la vida quotidiana, i com la pobresa o l’exclusió es tracten des del vessant penal”, ha dit.

Els continguts de l’Eines 31
El número 31 de la revista Eines inclou articles sobre els retrocessos en matèria de llibertat d’expressió, intolerància religiosa, dret a la privacitat i vigilància governamental a l’era d’internet, llibertats civils i seguretat, la situació política a Hongria, o la distribució del temps amb perspectiva de gènere, entre d’altres.

Raül Romeva, Catalina Gayà, Daniel Gamper, Ferran Esteve, Marta Galceran, Mireia Duran, Silvia Carrillo, Laura Foraster, Marc Artigau i Laura Pinyol són alguns dels autors del número. Consulta el número pitjant aquí.

Comparteix aquesta noticia