fbpx

El cooperativisme, un model alternatiu a l’economia de mercat?

El cooperativisme és un moviment universal, ampli i divers que propugna la lliure associació de les persones per satisfer en comú les seves necessitats. Mogudes per interessos més enllà dels beneficis econòmics, les cooperatives intenten resoldre també aspiracions socials i culturals dels que en formen part, actuant conjuntament per transformar la societat a través de l’ajuda mútua.

Aquest model econòmic és encara una forma d’organització empresarial minoritària a Europa i al món. Tot i els obstacles, als Països Catalans hi ha una important tradició de cooperativisme. Quin ha estat el seu recorregut? Les crisis del capitalisme han estat i són una oportunitat pel cooperativisme? Quins reptes ha d’afrontar encara aquest model?

Per donar resposta a aquestes i altres preguntes, des de la Fundació Josep Irla impulsem una setmana temàtica dedicada al cooperativisme. Ja disponible al canal de Youtube de la Fundació i a les xarxes social de la Fundació a través del hashtag #CooperativismeIrla.

xx

Els orígens del cooperativisme

⇨ Comencem aquesta setmana del cooperativisme coneixent els orígens del moviment i la seva evolució històrica amb la Paula Mateu, periodista especialitzada en economia i autora de la introducció del Text Polític de Cooperativisme, editat per la Fundació Josep Irla.

xx

Cooperatives i institucions

⇨ Quin paper ha de jugar el món local en la promoció del cooperativisme? Debatem sobre la qüestió a partir d’experiències reals dutes a terme al territori: Roser Massaguer, regidora de Benestar Social i Habitatge de Palafrugell, Ignasi Ripoll, regidor de Medi Ambient, Transició Energètica i Cultura de Saldes, Rosa Garcia, coordinadora de Cuidem Lluçanès, i Josep Vidal, responsable de l’economia social i cooperativa de la Generalitat de Catalunya.

xx

L’ideal cooperativista

⇨ Analitzem els principis i referents ideològics del cooperativisme, els seus punts forts i reptes de futur amb Ivan Miró, sociòleg i investigador a Coòpolis – Ateneu Cooperatiu de Barcelona, autor del llibre «L’Economia Social i Solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics».

xx

El cooperativisme en acció

⇨ Per què apostar pel model cooperatiu en sectors com l’energètic, l’agrari, el financer, el cultural o l’habitatge? Cooperatives d’èxit com SOM*, Coop57, FCAC, Sostre Cívic i Som Energia ens ho expliquen.

xx

També al web de la Fundació podreu trobar un nou número de la col·lecció de Textos Polítics de la Fundació centrat en el cooperativisme, format per una introducció històrica, i la traducció al català de dos textos de referència internacional: la Declaració de la identitat cooperativa (Manchester, 1995) i la Recomanació sobre la promoció de les cooperatives (Ginebra, 2002).

xx