fbpx

Coneix els premiats dels Memorials Francesc Macià i Lluís Companys 2023

L’acte de lliurament serà el 27 de juny en el marc de la Nit Irla 2023

El Memorial Francesc Macià, que distingeix persones i entitats que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, s’ha atorgat, en la modalitat individual, a Carme Sansa per la seva dilatada trajectòria com a actiu de teatre, cinema i televisió, així com pel seu compromís social i nacional, on ha esdevingut una referent del món cultural.

En la categoria col·lectiva, el jurat ha mencionat Barnasants per la seva tasca de suport i promoció cultural, amb presència arreu dels territoris de parla catalana, i que ha estat clau per donar a conèixer la cançó d’autor a les generacions més joves.

Carme Sansa i Barnasants rebran el Memorial Francesc Macià 2023

El Memorial Lluís Companys, que amb motiu de l’Any Internacional del Mill declarat per l’ONU, l’hem dedicat a premiar les iniciatives i bones pràctiques de la pagesia i el món rural, ha volgut reconèixer la trajectòria de Mireia Barba pel seu compromís activista en la defensa de l’aprofitament i l’economia circular, social i solidària, que l’ha portat a ser cofundadora d’Espigoladors, entitat que lluita contra el malbaratament alimentari posant l’èmfasi en la inclusió social creant oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

En la modalitat col·lectiva, s’ha premiat la Xarxa de Graners de Catalunya per la seva tasca de recerca, preservació de la biodiversitat i difusió de les varietats locals de llavors i la coordinació dels bancs de llavors locals, ecològics i autogestionats, cabdals en el camí de l’assoliment de la sobirania i l’autonomia alimentària.

Mireia Barba i Xarxa de Graners de Catalunya, reconeguts amb el Memorial Lluís Companys 2023

També es farà entrega del Premi d’Assaig Irla 2023 a la filòloga Helena Borrell pel seu treball «Per què no sona bé. Les conseqüències de la minorització del català per al registre col·loquial i algunes propostes».

El lliurament dels guardons tindrà lloc a la Nit Irla. Se celebrarà el dimarts 27 de juny a les 19 hores, al Pati de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 27. Barcelona). La cloenda anirà a càrrec de Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra Republicana.

Per assistir de públic, cal inscripció prèvia:

Comparteix aquesta noticia