fbpx

Clàudia Pubill, guanyadora del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2019

Ariadna Gómez i Artur Farriols han estat els finalistes d’aquesta edició

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2019 l’ha guanyat Clàudia Pubill  de l’Institut Guindàvols de Lleida pel seu treball «Amb la mort als talons. Crònica d’una fugida i dues guerres», tutoritzat per la professora Maria Teresa Closa.

El treball reconstrueix de forma històrica i documentalment contrastada la biografia de Miguel Quintillá Zanuy, un exiliat republicà de Purroy -un poble de la Ribargorça-, que va lluitar durant la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. La recerca està basada en una cinta d’àudio que gravà el mateix protagonista abans de morir i la qual arribà a les mans de la guanyadora del premi.

El premi consisteix en un abonament de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris a qualsevol centre dels Països Catalans o del món, fins a un màxim de 1.000 euros en concepte de beca, així com la difusió del treball a través dels llocs web i de les xarxes socials de la Fundació Josep Irla. A més, tant l’alumna com el seu tutor rebran una subscripció, per un any, a la revista Sàpiens.

Els finalistes del premi han estat Ariadna Gómez, de l’IEA Oriol Martorell de Barcelona, pel seu treball «La música dels catalans deportats als camps de concentració nazis. Buscant la llum dins de la barbàrie», tutoritzat per la professora Marina Mazon; i Artur Farriols, de l’Institut d’Argentona, pel seu treball «Francesc Terrades i  Plà (1873-1963). Cinquanta anys de l’especialitat ginecològica», tutoritzat pel professor Rafael Ferrer. Tots dos finalistes i els seus respectius tutors també han guanyat un any de subscripció a la revista Sàpiens.

El jurat del premi ha estat format per Alba Castellví, educadora i vicepresidenta de la Fundació Josep Irla; Àngels Parés, exprofessora d’ensenyament secundari; Clàudia Pujol, directora de la revista d’història Sàpiens; i Joan Maria Serra, exprofessor d’ensenyament.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat pretén impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. S’hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975) i transició (1975-1980).

Comparteix aquesta noticia