fbpx

Clara Selva guanya la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2022

La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2022 s’ha atorgat a Clara Selva Olid pel seu projecte «El tabú de la menopausa, una discriminació invisibilitzada». L’objectiu d’aquesta recerca és crear propostes, des d’una perspectiva de gènere, per combatre la desinformació i conscienciar sobre l’impacte del climateri i la menopausa en la qualitat de vida de les dones, impulsant un canvi de perspectiva, d’aquesta etapa invisibilitzada, i iniciant el camí cap al seu abordatge social i organitzacional.

Actualment, segons dades de l’INE, a Catalunya hi ha més d’un milió de dones en la franja d’edat compresa entre els 45 i els 64 anys. D’entre elles, al voltant de 781.000 es troben actives laboralment i, per tant, esdevenen el potencial grup social afectat per aquesta discriminació. Atenent a aquest context, el present projecte pretén:

  1. A partir de la vivència física i emocional de les dones, conèixer l’experiència i la narrativa del climateri en l’espai públic (laboral, social) i privat (personal), així com les seves propostes per a un millor afrontament.
  2. Conèixer la visió, experiència i les propostes de les organitzacions per millorar el benestar en l’entorn social i la retenció laboral de les dones en edat de climateri.
  3. Visibilitzar l’impacte del climateri en la qualitat de vida de les dones i impulsar accions de millora i recomanacions per evitar la perpetuació de l’estigma i la desigualtat de gènere.

Doctorada en Psicologia Social per la UAB, Clara Selva s’ha especialitzat en la psicologia del treball i les organitzacions, i centra el seu interès en les trajectòries i carreres professionals, el gènere i l’aproximació fenomenològica. Del 2008 al 2018 va formar part del Departament de Psicologia Social de la UAB i actualment és professora responsable del Pràcticum en l’àmbit de Psicologia dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC. La seva activitat investigadora s’emmarca dins del camp de la psicologia del treball i les organitzacions, i centra el seu interès en les trajectòries i carreres professionals, el gènere i l’aproximació fenomenològica.

El jurat de la beca està format per la politòloga Sílvia Claveria, la psicòloga Alba Alfageme, i l’activista feminista i exdiputada al Parlament de Catalunya Carme Porta.

Comparteix aquesta noticia