fbpx

El cicle Rastres de Futur s’enceta amb un debat sobre la crítica d’art

Rastres de Futur, un cicle de conferències organitzades per la Fundació Josep Irla i la Revista Mirall per tal de reflexionar sobre cap on ha d’anar la cultura, s’ha inaugurat aquest dimarts a la tarda a La Seca Espai Brossa.

Sota el títol ‘Noves mirades, noves crítiques’ Teresa Ferré, crítica de teatre i professora UAB; David G. Torres, comissari i crític d’art; i Irina Mutt, crítica d’art, han reflexionat sobre el present i el futur de la crítica d’art amb la moderació de Joan Vila, editor de la Revista Mirall.

Noves mirades, noves crítiques
Joan Vila ha parlat del crític com un administrador d’un gran catàleg d’art, i s’ha plantejat el dilema de si la crítica pot estar al servei del mercat. També s’ha posat sobre la taula la possible marginalitat de la crítica.

Teresa Ferré ha explicat que, pel que fa a arts escèniques, estem assistint a una complaença del teatre català i molt sovint la crítica només fa publicitat. David G. Torres ha parlat de la necessitat de formar individus crítics. Irina Mutt no consdiera que hi hagi receptes ni maneres homogènies de fer les coses, sinó que la crítica es pot fer des de punts de vista molt diversos, i ha dit que no creu en l’autoritat del crític.

Joan Vila ha plantejat si la crítica d’art està anant cap a la crítica de les polítiques culturals i si s’està allunyant de l’objecte artístic. Teresa Ferré ha mencionat que en el camp de les arts escèniques la crítica no està obrint un debat sobre un model alternatiu als festivals. Irina Mutt ha fet referència a les noves maneres d’emetre missatges, com ara els ‘youtubers’. I David G. Torres ha dit que la qüestió ara és com escriure i com articular discursos a partir d’aquest nou model.

Teresa Ferré ha destacat: “Estem en un moment molt complex però es tendeix a un discurs molt simple, en el camp cultural”. Torres ha exposat la seva creença de què la crítica ha estat massa mainstream i no s’ha parlat des d’un pensament crític. “Falta maduresa democràtica per parlar de crítica institucional”, ha dit.

També s’ha posat sobre la taula si el crític té llibertat per escriure tot allò que vol, i si l’amistat amb els actors pot dificultar fer una crítica negativa d’una obra, per exemple. I s’ha conclòs l’acte amb un desig per al futur: una cultura sense precarietat.

Rastres de Futur
Rastres de futur és un cicle de conferències que pretén ser un punt de trobada entre agents del sector cultural, que es complementin i exposin la seva visió per tal d’entreveure el futur de la cultura catalana.

El periodisme, la literatura, la crítica d’art, l’art, la música, el teatre i les narratives transmèdia són els set pilars que aquest cicle vol abastar. Per tal de poder reflexionar sobre el nou futur, s’han escollit figures intel·lectuals del Principat amb tarannà jove i voluntat de canviar l’statu quo de la cultura.

En un moment històric de canvis, de naixement de noves polítiques destinades a entendre el nou món i transformar-lo, la cultura no ha de seguir el mateix camí? Què han de fer els agents de la cultura? Ordenats en blocs temàtics aquests debats volen donar llum a la resposta.

Les conferències
Les properes conferències que es duran a terme a la Seca Espai Brossa, són les següents:

30 de maig, 18.30h – Les dues cares de l’art
L’autoorganització de col·lectius d’artistes en tallers, la popularització de les fàbriques de creació públiques i la proliferació general d’espais expositius fa que ens preguntem on és l’art avui en dia. La postmodernitat artística ha donat lloc a un nou ordre?

6 de juny, 18.30h – Nous formats del periodisme
L’adveniment de les noves tecnologies ha implicat un canvi radical en els modes de fer periodisme. Què han de fer els nous periodistes? Quin és el futur dels nous periodistes a Catalunya?

12 de juny, 18.30h – Els llibres al segle XXI
Aquest debat vol entendre els camins de la literatura i les editorials catalanes en el nou segle, des d’una visió tant editorial com d’autoria, per entendre les dinàmiques del nou joc literari.

19 de juny, 18.30h- Arts escèniques, el nou teatre
Els ponents proposats per aquest debat ens mostraran una nova manera de fer teatre, fora de les grans institucions. Parlaran de les problemàtiques actuals i de les inquietuds artístiques d’una nova generació.

4 de juliol 18.30h – Els nous tons de la música
La música en català ha aconseguit popularitzar la llengua i la cultura, i la digitalització ha reformulat el model de negoci del sector. Aquest debat girarà al voltant de la capacitat de la música catalana en relació a l’avantguarda.

14 de juliol 18.30h – Una nova narrativa, el món transmèdia
L’escenari digital ha canviat la manera d’explicar històries. Reflexionarem sobre les narratives transmèdia en què el contingut es dissemina a través de diverses plataformes, suports i canals.

Més informació: www.irla.cat/rastresdefutur

Comparteix aquesta noticia