fbpx

El cicle Rastres de Futur posa l’art del segle XXI a debat

‘Les dues cares de l’art’ ha estat la segona conferència del cicle Rastres de Futur, que organitza la Fundació Josep Irla i la Revista Mirall a La Seca Espai Brossa. Els artistes Iván Franco Fraga, Guim Tió, Estela Ortiz i Jo Milne han reflexionat sobre el futur de l’art plàstic a Catalunya, amb la moderació de Joan Vila.

La universalització de l’art
Durant l’acte s’ha parlat de com les noves tecnologies i els xarxes socials, com ara Instagram, han universalitzat el fet artístic. Guim Tió ha explicat que no veu la diferència entre l’artista amateur i el professional. “A mi em sembla bé democratitzar l’art, que tothom pugui ensenyar el que fa”, ha dit.

Ivan Franco Fraga ha dit que les xarxes socials poden ser un inici per a trobar artistes interessants amb qui establir vincles. Segons Jo Milne hi ha moltes maneres de crear: “aquest món pot ser un ordinador o un taller”.

Per Estela Ortiz, “l’art té un gran paper terapèutic i em sembla interessant que tothom pugui ser creatiu en algun escenari”. I Ivan Franco Fraga ha dit que vol escapar de la idea de l’art com una cosa elitista.

L’art com a mercaderia
Joan Vila ha posat sobre la taula la relació de l’art amb el mercat. Estela Ortiz, que no viu de l’art, considera interessant no sotmetre l’obra a la necessitat econòmica. “L’artista hauria de tenir la màxima llibertat”, ha dit. Segons Jo Milne, “hem de repensar les plataformes i fer la gent més partícip”. Quan les persones van a un taller tenen una sensació diferent que a la galeria perquè veuen com és el viatge pictòric.

Ivan Franco creu que cal trobar un punt mig entre el que demanda l’artista i el que demanda la galeria. I Guim Tió considera que si un galerista et selecciona, no hauria d’intervenir en la teva investigació pictòrica.

També s’ha reflexionat sobre el capitalisme en relació a l’art. “Els artistes hem de tenir els recursos per poder produir, però caldria trobar una manera a part de comprar i vendre, de què es pugui crear i sobreviure sense haver de patir ni doblegar-se”, ha dit Ortiz. I ha afegit que fer art és l’únic que ens queda subversiu del capitalisme.

Ivan Franco ha argumentat que “el problema no és el sistema capitalista, sinó l’ús que se’n fa”. Pel creador la idea és que l’art no tingui fronteres i que es pugui gaudir sense haver-lo de de comprar. “L’art és un llenguatge que dóna estructura a les emocions humanes”, ha dit.

Les aportacions del púbic assistent han posat sobre la taula si bona part de l’art que es fa avui amb les noves tecnologies és destructible i sense voluntat de permanència.

Rastres de Futur

Rastres de futur és un cicle de conferències, organitzades per la Fundació Josep Irla i la Revista Mirall, que pretén ser un punt de trobada entre agents del sector cultural, que es complementin i exposin la seva visió per tal d’entreveure el futur de la cultura catalana. Més informació a www.irla.cat/rastresdefutur.

La propera conferència versarà sobre els nous formats del periodisme, i tindrà lloc dimarts 6 de juny a les 18.30h a La Seca Espai Brossa. Hi intervindran Jofre Llobart, sotsdirector d’El Món a RAC1, Arturo Puente, periodista d’eldiario.es; Karma Peiró, directora de Nació Digital; i Biel Figueras, fundador de la revista L’Endavant.

Comparteix aquesta noticia