fbpx

Cerimònia de lliurament del Coppieters Award a Carme Forcadell

Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte d’entrega del Coppieters Award 2017 a Brussel·les. Enguany el guardó, atorgat pel Centre Maurits Coppieters, s’ha lliurat a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, per la seva defensa de la llengua i la cultura catalanes, i el dret a l’autodeterminació. El premi també ha reconegut el seu compromís per la democràcia, la diversitat cultural i la pau.

L’acte ha comptat amb les intervencions de Jill Evans, eurodiputada del partit gal·lès Plaid Cymru; Jan Peumans, president del Parlament de Flandes; Xabier Macias, president del Centre Maurits Coppieters; i la mateixa Carme Forcadell. Ha moderat l’acte Helena Pongerberg de EU Observer.

Jill Evans ha destacat que el tema de l’autodeterminació ha estat realment en l’agenda política, “potser no en l’agenda oficial, però sí en els pensaments de moltes persones d’arreu d’Europa”. “Per a nosaltres sembla normal i natural que un poble tingui el dret de decidir el seu propi futur“, ha dit l’eurodiputada gal·lesa. També ha destacat el paper de Carme Forcadell com a inspiradora per a les dones de Gal·les i d’Europa.

Jan Peumans ha dit que l’entusiasme de Carme Forcadell l’ha permès liderar de manera democràtica el poble català cap a l’autodeterminació. I Xabier Macias ha manifestat que una votació democràtica mai no pot ser un delicte.

Carme Forcadell, en el discurs de recepció del guardó, ha destacat que davant de cada amenaça, hi ha ciutadans que responen amb un somriure i el desig de votar. Ha subratllat que els catalans actuen sempre amb tranquil·litat, en relació al referèndum de l’1 d’octubre i l’ofensiva de l’estat espanyol per impedir-lo. “El que és extraordinari és la mobilització persistent de la societat catalana per reclamar el seu dret a decidir democràticament el seu futur polític”, ha explicat Forcadell.

“El govern espanyol vol amagar el referèndum, per fer-lo clandestí i generar por”, ha dit la presidenta del Parlament de Catalunya. I ha assegurat que el poble català perseverarà, insistint fermament en la defensa dels drets i fidel al compromís amb les llibertats.

Per Forcadell, “el projecte europeu també es decidirà per la reacció de les seves institucions davant els atacs antidemocràtics d’Espanya”. Per això, ha fet una crida a una Europa que defensi la pau, la democràcia, les llibertats, el respecte i la tolerància, i que treballi per a trobar “respostes polítiques als problemes polítics”.

Comparteix aquesta noticia