fbpx
nitirla-2020-conversa-aragones-costas-economia-pandemia

La Fundació Josep Irla celebra la Nit Irla 2020

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, l’Associació Catalana de Llevadores i l’Associació El Tempir han estat els guardonats d’aquesta edició

La Fundació Josep Irla ha celebrat la tradicional entrega dels Memorials Lluís Companys i Francesc Macià en una Nit Irla marcada per la crisi de la COVID-19. L’acte, que s’ha emès a través del canal de Youtube de la Fundació, també ha comptat amb la participació del vicepresident del Govern Pere Aragonès i l’economista i sòcia de KSNET Elena Costas, que han debatut sobre el futur post-pandèmia.

El Memorial Lluís Companys, enguany dedicat a premiar les iniciatives i bones pràctiques en salut comunitària, de proximitat i transversal, ha estat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i l’Associació Catalana de Llevadores. Les dues entitats han agraït que es reconegui la seva professió, especialment en una situació com l’actual, marcada per les dificultats de la pandèmia.

L’Associació Cívica per la Llengua «El Tempir» ha estat reconeguda amb el Memorial Francesc Macià per la seva tasca constant de denúncia de la discriminació lingüística i la lluita pels drets dels catalanoparlants a les comarques del sud del País Valencià. El seu president, Josep-Enric Escribano, ha volgut compartir aquest premi amb totes les entitats del sud dels països valencians que dia a dia treballen a favor de la llengua i la vertebració del territori.

El futur post-pandèmia, amb Aragonès i Costas

La Nit Irla 2020 també ha comptat amb la participació del vicepresident del Govern Pere Aragonès i l’economista i sòcia de KSNET Elena Costas, que han debatut sobre la situació econòmica i social derivada de la COVID-19. Una conversa moderada per la periodista Aida Martori.

Per Costas, aquesta crisi no ha posat sobre la taula cap problema nou: “Al final, estem parlant de mala gestió de les residències, dificultats en la conciliació familiar, de bretxa digital… problemes que ja patien els col·lectius més vulnerables de la societat i que amb aquesta nova crisi, s’han vist accentuats”.

“Aquesta crisi, però, sí que ens ha posat de manifest que allò més essencial per a la nostra societat estava sustentat sobre la precarietat“, ha lamentat Aragonès. Per fer-hi, ha proposat ressituar les prioritats, començant per salvar la quotidianitat. “I aquesta recuperació de la quotidianitat ens ha de portar precisament a una revisió del model econòmic”, ha afegit el vicepresident.

En aquest sentit, Costas i Aragonès han coincidit en apuntar que el sector públic és clau en aquest procés. “Tenim una situació d’incertesa i falta de recursos que molta gent té en el seu dia a dia, i ho hem de veure com una oportunitat”, ha afirmat la investigadora Elena Costas.

Recupera la conversa completa aquí:

Comparteix aquesta noticia