Caterina Calsamiglia i Andreu Arenas guanyen la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2019

La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2019 s’ha atorgat a Caterina Calsamiglia i Andreu Arenas pel seu projecte «Els efectes de la reforma de les PAU sobre les diferències de gènere en el mercat laboral». L’adjudicatària ha visitat la Fundació Josep Irla i s’ha reunit amb el president de la Fundació, Joan Manuel Tresserras, i el director acadèmic, Lluís Pérez, per parlar del projecte.

L’objectiu d’aquesta recerca és avaluar els efectes de la reforma de les PAU de 2010, que donava major pes a la nota d’accés a la universitat (passa d’un 40% a un 57%, superant la nota de batxillerat), sobre les diferencies de gènere en el mercat laboral.

Aquest objectiu es fonamental perquè encara que a nivell acadèmic les noies ja superen els nois, a nivell laboral segueix existint una gran bretxa salarial de gènere. Segons les dades de l’enquesta de titulats universitaris de l’Agencia per la Qualitat del sistema Universitari (AQU), nomes quatre anys després de graduar-se, la bretxa salarial de gènere entre els graduats universitaris catalans ja es d’un 20%. Per tant, aquesta reforma, que perjudica l’accés de les noies a les millors carreres, molt probablement tindrà un efecte negatiu sobre el futur laboral de les dones. L’objectiu d’aquest projecte és realitzar una enquesta que permeti estimar i quantificar la magnitud d’aquest efecte.

Caterina Calsamiglia és professora d’investigació d’ICREA a l’Institut d’Economia Política i Governança de Barcelona (IPEG) i la seva investigació se centra en l’economia pública, amb èmfasi en l’elecció escolar, l’acció formativa i l’economia del benestar. Andreu Arenas és investigador a l’IPEG i professora adjunt d’Economia a la UPF, especialitzat en economia pública, economia política i economia de l’educació.

El jurat de la beca està format per Sílvia Claveria, politòloga; Carla Vall, advocada i responsable de Gènere d’Iridia; i Carme Porta, activista feminista i exdiputada al Parlament de Catalunya.

Comparteix aquesta noticia