fbpx

«Nativitat Yarza, mestra, alcaldessa, miliciana» és la nova publicació de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics de la Fundació, escrita per Antoni Dalmau i Isidre Surroca

La presentació es farà el proper dimarts 1 de març, a les 19:30h, al Teatre Municipal Ateneu Igualadí (Carrer de Sant Pau, 9). L’acte s’endarrereix trenta minuts atès que a les 19 h hi ha convocada una concentració per la pau i de suport al poble uncrainès, organitzada per tots els Ajuntaments del país i a la qual ens adherim com a fundació.

Per assistir, cal inscripció prèvia, també es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació d’Isidre Surroca, coautor de la biografia, Pol Dalmau, col·laborador en la recerca, Marina Llansana, filòloga i periodista i autora del pròleg de l’obra, Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

Nativitat Yarza i Planas (Valladolid, 1872 – Tolosa de Llenguadoc, 1960), criada a Barcelona, fou una mestra amb un marcat compromís laicista i feminista que la portà a militar en partits polítics republicans i esdevenir la primera alcaldessa electa de la història de Catalunya, el gener de 1934 a Bellprat, per Esquerra Republicana. Amb l’esclat de la Guerra Civil s’allistà a la Columna del Barrio, vinculada a la UGT i el PSUC, i durant uns mesos esdevingué miliciana al front d’Aragó. Retornada a la rereguarda, dirigí el Grup Escolar Lina Òdena de Barcelona en el marc del Consell de l’Escola Nova Unificada, fins que la derrota republicana la portà a l’exili. A França va mantenir el seu compromís republicà, negant-se sempre a tornar i morint en condicions molt precàries, en el més absolut dels oblits.

INSCRIPCIONS