fbpx

«Joan Selves. De l’alcaldia republicana de Manresa a governar l’ordre públic de Catalunya» és la nova publicació de la col·lecció d’estudis històrics i biogràfics de la Fundació, escrita per Joan Esculies

La presentació es farà el dijous 30 de març, a les 19 h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa (Plaça Major, 1. Manresa). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació de l’historiador i periodista Joan Esculies, autor de l’obra; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Joaquim Aloy, historiador, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

Joan Selves (Castelltallat, 4 de desembre de 1898 – Barcelona, 28 de juny de 1934) fou un dels polítics de la República que més càrrecs va acumular malgrat la seva joventut. No per casualitat, el president Lluís Companys en va dir que era “un dels homes de Catalunya amb més capacitat en sentit de govern”. Va iniciar la seva carrera política amb la fundació de la Joventut Nacionalista de Manresa l’any 1921, adherida a Acció Catalana l’any 1922. També formà part de l’Associació de Periodistes Estrangers de Barcelona, i fou el primer president de l’associació d’amics del diari El Dia. Durant aquests anys fou directiu del Club d’Esports de Manresa. Amb les sigles d’ERC, va ser el primer alcalde de Manresa de la República entre l’abril i el juliol de 1931. Durant els primers anys del període republicà també va ocupar diferents càrrecs: diputat a Corts constituents i diputat del Parlament de Catalunya, conseller d’Economia i Agricultura en un govern de Macià entre el gener i el febrer de 1933, conseller de Governació en un govern de Lluís Companys, governador general de Catalunya i comissari d’Ordre Públic de Catalunya. El 28 de juny de 1934, però, va morir de forma sobtada.