fbpx

«Joan Sauret. Tasca i esperança» és la nova publicació de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics, escrita per Àlvar Llobet

La presentació es farà el proper divendres 6 de maig, a les 19:30 h, al pati de la Biblioteca Margarida de Montferrat (Carrer del Miracle, 23. Balaguer). També es podrà seguir en format online per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació de Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer, Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra, Àlvar Llobet, periodista i autor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

El perfil biogràfic de Joan Sauret i Garcia: Nascut a Balaguer en el tombant de segle, la seva personalitat apareix ja en els primers anys com la d’un jove inquiet i amb una forta inclinació cap a les activitats periodístiques. El 1931 ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya. Candidat a les eleccions de novembre del mateix any per constituir el Parlament de Catalunya, sortí elegit diputat per Lleida i obtingué uns magnífics resultats a Balaguer.  Va ser cronista polític a La Humanitat i col·laborà assíduament en diverses publicacions, com La Campana de Gràcia

El 1939 s’exilià a França, on va tenir un paper important en la reaparició de La Humanitat. En el Congrés Nacional d’Esquerra celebrat el juny de 1945 a Tolosa de Llenguadoc, i que va significar de fet la reconstrucció del partit després de la Guerra, va quedar confirmat com un dels principals dirigents. Amb l’elecció de Tarradellas com a president de la Generalitat l’agost de 1954, Sauret fou nomenat secretari general d’Esquerra.

Militant europeista, va ser un dels fundadors de la Unió de Federalistes Catalans. Fou vicepresident del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu, on ostentava la representació catalana. Amb la fi de la dictadura franquista, va cedir la secretaria general del partit a Heribert Barrera. El 1979 publicà el seu llibre «L’exili polític català», en què analitzava les vicissituds d’aquest important contingent humà entre el 1939 i el 1975.

INSCRIPCIONS