fbpx

«Ventura Gassol. Una biografia política» és la nova publicació de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics, escrita per Manuel Pérez Nespereira

La presentació es farà divendres 1 de juliol, a les 19 h, al Castell de La Selva – Castell del Paborde (Pl. de les Pletes, s/n. La Selva del Camp). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació i per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vinyals, alcalde de la Selva del Camp, Manuel Pérez Nespereira, historiador i autor de la biografia, Montserrat Palau, professora de la URV i patrona de la Fundació, i Laura Girona, regidora de la Selva del Camp.

Ventura Gassol destacà en el camp literari i educatiu. En política, el 1925 ingressà a Estat Català i inicià una estreta relació amb Francesc Macià. El març de 1931 va ser un dels fundadors d’Esquerra Republicana. Després del triomf d’Esquerra a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, secundà Macià en la proclamació de la República Catalana, en l’efímer govern del qual ocupà la cartera de Política Interior. En el primer Govern de la Generalitat provisional, passà a ser conseller d’Instrucció, un càrrec que repetí en els successius governs i que enllaçà amb el de conseller de Cultura, des de la seva creació el 1932, que al seu torn també repetí en els successius governs fins després d’iniciada la Guerra Civil, llevat del parèntesi de suspensió del Govern arran dels Fets d’Octubre de 1934. Això el convertí en l’únic conseller que es mantingué al Govern de la Generalitat durant tot el període de 1931-1936 i el primer a Europa en ocupar un departament de govern específicament de Cultura.

INSCRIPCIONS ↘