fbpx

«Pere Blasi. Mestre, geògraf i diputat republicà» és la nova publicació de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics, escrita per Jordi Garcia i Farrero, guanyador de la Beca Irla 2020

La presentació es farà el proper divendres 25 de març, a les 19h, a l’Auditori del Museu de la Mediterrània (Carrer d’Ullà, 31. Torroella de Montgrí). També es podrà seguir en format online per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació de Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Perenya i Blasi, professor de Filosofia de la UB, Jordi Garcia Farrero, professor de Pedagogia de la UB i autor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

Pere Blasi i Maranges (Puigcerdà, 1886 – Barcelona, 1961), fill de família republicana, mestre vocacional i jove inquiet, inicia el seu compromís cívic com a redactor del setmanari «Ceretania» i activista cultural a la seva vila natal. Destinat a l’escola nacional de Torroella de Montgrí, s’empelta a l’Empordà, on es casa i continua la seva militància cultural impulsant associacions com l’Ateneu Montgrí i publicacions com «Emporion». Paral·lelament a la seva tasca de renovació pedagògica, inicia els seus treballs de divulgació geogràfica amb l’edició de «Geografia elemental de Catalunya». Arran de l’adveniment de la República esdevé diputat d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya fins que la derrota a la Guerra Civil el força a uns anys d’exili a França. Retornat al país, i depurat del magisteri públic per la repressió franquista, exerceix a l’escola privada de la seva filla i enllesteix l’edició de la seva obra geogràfica cabdal, «Les Terres Catalanes», un tribut d’amor al país, a la cultura i a la seva gent.

INSCRIPCIONS