La Beca Postdoctoral Irla s’ha adjudicat a Isabel Vilaseca

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2017-2018 s’ha atorgat a la Dra. Isabel Vilaseca. El projecte, que desenvoluparà a la Universitat Rovira i Virgili (URV), es titula “Consultes populars sobre decisions públiques amb efectes multiespacials i transgeneracionals: qüestions sobre legitimitat i la delimitació del demos”.

El projecte s’emmarca en el grup de recerca “Territori, ciutadania i Sostenibilitat”, dirigit pel Dr. Antoni Pigrau Solé, Catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la URV. Vilaseca proposta abordar, des d’una perspectiva jurídico-filosòfica, un seguit de qüestions problemàtiques referents a la legitimitat de la ciutadania per participar mitjançant consultes populars dirigides a sotmetre a votació un determinat tipus de decisió pública, arran de casos polèmics com el Barcelona World.

El projecte analitzarà decisions en què es posen en joc i en tensió diversos elements normatius legitimadors de democràcies liberals, com ara l’augment del benestar, la cerca d’un determinat equilibri amb l’entorn o la cerca de justícia social. L’autora del projecte es planteja si és legítim sotmetre a votació ciutadana, referendària o consultiva, aquest tipus de decisions; i quin demos hauria d’estar legitimat per decidir o ser consultat. El projecte analitzarà deu casos de propostes o convocatòries de consultes populars articulades en forma de votació.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social pretén donar compliment a l’objectiu fundacional d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea. Dotada amb 35.000€, s’ha convocat per primera vegada i pretén tenir una periodicitat anual.

Isabel Vilaseca s’ha doctorat recentment en Dret Ambiental a la URV, amb una tesi titulada “Democracia ambiental: una alternativa a la crisis civilizatoria del capitalismo tardío”. Ha estat investigadora predoctoral al Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i ha participat al projecte “Del desarrollo sonsteible a la justícia ambiental: Hacia una matriz conceptual para la gobernanza global”, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. La investigadora ha fet estades internacionals a Ecuador, Colombia i França.

Comparteix aquesta noticia