fbpx

Eines 48. L’estat del règim: la crisi freda

Descarregar (PDF) ↓

“El règim del 78 és un concepte que ens serveix per entendre una correlació de forces que ha entrat en una crisi molt profunda”

Gabriel Rufian i Irene Montero.

Què uneix Irene Montero (Madrid, 1988), exministra d’Igualtat i líder d’Unides Podem, amb Gabriel Rufián (Santa Coloma de Gramenet, 1982), cap de files d’Esquerra Republicana a Madrid? La bona sintonia entre tots dos polítics neix de l’acompanyament mutu en l’afany de ruptura, i en el convenciment que sí que es poden impulsar transformacions a l’Estat espanyol. Tots dos no amaguen la seva satisfacció per la feina feta durant els últims anys a Madrid, i repassen amb un somriure a la cara els avenços en matèria feminista i antirepressiva.

Vist amb perspectiva, van ser innocents el moviment del 15M i l’independentisme a l’hora de plantar cara a l’Estat? Després de la repressió, i ara de l’expulsió d’Unides Podem de la Moncloa. Diuen que sí, en certa part. Però prefereixen mirar endavant. De fet, creuen que s’ha abusat de culpar el règim del 78 i la Transició de tots els mals, i aposten per fer créixer la «consciència de bloc» entre les esquerres i el sobiranisme. Una consciència que ha de servir, també, per estendre el relat de les esquerres més enllà de les institucions, perquè el poder és molt més que un govern.

Comparteix aquest article