fbpx

La Fundació Irla recorda l’històric dirigent d’esquerres Jordi Carbonell

Amb motiu del centenari del seu naixement, la Fundació Irla, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans, ha dedicat un homenatge a Jordi Carbonell, filòleg, polític i històric dirigent d’Esquerra Republicana, que va dedicar la seva vida a la defensa de la llengua i la llibertat de Catalunya.

L’acte, que s’ha celebrat a la seu de l’IEC, ha comptat amb la participació d’Oriol Carbonell, fill de Jordi Carbonell, Teresa Cabré, president de l’IEC, Nicolau Dols i Mila Segarra, president i vicepresidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Josep Lluís Carod-Rovira, filòleg i escriptor, i Raül Romeva, portaveu de la Fundació Irla.  

Pots accedir a la visualització de l’acte fent clic al següent enllaç: 

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha definit Carbonell com un “home d’idees fermes i alhora de consens”, agraint i posant en valor la seva tasca en impulsar l’obertura de l’IEC amb propostes de canvi.

Oriol Carbonell, el seu fill, ha recordat el paper clau del seu pare en la creació el 1965 de la Gran Enciclopèdia Catalana, d’on en va ser expulsat per represàlies franquistes per la defensa de la llengua catalana. També va evocar la seva visió de la persistència en la lluita independentista, recollint les seves paraules: “Si la independència no és ara, persistirem i persistirem”.

Josep Lluís Carod-Rovira, que considera Carbonell com el seu “pare polític”, ha destacat el seu  paper actiu en totes les iniciatives antifranquistes, així com el seu caràcter d’orador de masses després de la dictadura.

El portaveu de la Fundació, Raül Romeva, ha subratllat la lluita de persones com Carbonell a favor de la llengua, el pensament i la política, insistint en la seva defensa de la conjunció entre “la causa nacional i la social”.

L’acte ha clos amb la projecció d’un documental de reconeixement unànime a la figura de Jordi Carbonell com a referent de la persistència i el compromís amb la llengua i el país, un llegat que continua viu en la memòria col·lectiva catalana.

Comparteix aquesta notícia