fbpx

La Fundació Josep Irla va néixer fa 25 anys, en un context polític dominat per tres grans consensos interdependents: l’oblit de la memòria republicana, el neoliberalisme i el règim del 78. Amb l’ànim de remoure aquests tres consensos, es va crear la Fundació tot contribuint a desenvolupar una alternativa en direcció contrària: recuperar la memòria republicana, rellançar un catalanisme d’esquerres no-dogmàtiques, i defensar l’autodeterminació i per una República Catalana independent dins la Unió Europea. Aleshores, aquesta alternativa era clarament minoritària al nostre país. Avui, però, la memòria republicana ja no és un tabú, el catalanisme d’esquerres és hegemònic, i milions de persones aposten per la República Catalana.

No tot són, però, bones notícies. Fa 25 anys, dins i fora de les nostres fronteres existia igualment un consens, imperfecte però sòlid, al voltant de la defensa de la democràcia i les llibertats que se’n deriven. Aquest s’ha anat erosionant com a resultat, precisament, dels problemes generats arreu del món per l’hegemonia neoliberal. Avui, les democràcies es troben assetjades per una multitud de forces que aspiren a sotmetre-les i, finalment, a eliminar-les: corporacions monopolístiques d’abast internacional, grans potències autoritàries i moviments d’extrema dreta al si de les pròpies democràcies.

En aquest doble context, la Fundació considera que queda tancat el cicle que va obrir fa 25 anys, i que ha arribat el moment d’afrontar-ne un de nou. En aquesta nova etapa, com a Fundació Irla, tindrem com a objectius centrals, en primer lloc, promoure i afermar l’hegemonia del catalanisme d’esquerres pel qual va començar a treballar fa 25 anys; en segon lloc, dotar de major solidesa teòrica el projecte d’una República Catalana independent dins la Unió Europea; i en tercer lloc, lliurar la batalla de les idees en defensa de la llibertat i la igualtat democràtiques.

Els àmbits on treballarem en pro d’aquests objectius continuaran sent els habituals de la nostra activitat: la memòria històrica, l’anàlisi del present i la proposta de futur, als quals afegirem la nostra creixent activitat en el camp cultural. I l’eix articulador de la nostra activitat serà una tradició política que ja hem anat treballant, com més va més, en els darrers anys: el republicanisme democràtic, entès no simplement com oposició a la monarquia, sinó com una concepció igualitarista, democràtica i fraternal de la llibertat. Un ideal pel qual els nostres avis van lluitar al front en una batalla heroica contra el feixisme, i que als nostres dies suposa un punt de suport en la lluita contra els seus hereus i, alhora, una alternativa no-autoritària al neoliberalisme.

Aquesta vocació per estendre la memòria i el pensament republicans es traduirà en diferents aspectes: des del reforçament d’un seguit de línies de recerca en els nostres diferents àmbits de treball, fins a diversos canvis en la imatge corporativa de l’entitat, de cara a fer visible aquest enfortiment de la nostra identitat republicana.

S’obre davant nosaltres un temps nou, tan ple de riscos com d’oportunitats. La Fundació Irla l’afrontarà amb eines noves, però, amb el mateix esperit de rigor i compromís que hem mirat de conrear durant aquests 25 anys.

Joan Manuel Tresserras
President de la Fundació Irla