fbpx

Girona acull la jornada dedicada al treball, amb experts acadèmics de la UdG i agents econòmics i socials de la demarcació gironina

És el tercer debat del cicle «Moviments socials i reptes de Futur» que organitza la Fundació Josep Irla a les Comarques Gironines, un projecte coordinat per Dolors Bassa

Aquest dissabte 27 de novembre s’ha celebrat la jornada «El món del treball a la cruïlla», amb experts de la Universitat de Girona i dels agents econòmics i socials del territori.

L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori Josep Irla de Girona, ha comptat amb la intervenció inicial de la delegada de la Generalitat a Girona Laia Cañigueral: “Aquestes trobades entre administracions, agents socials i econòmics ens han de servir per avançar cap a la transformació del model productiu que el país i les comarques gironines necessiten a través de crear aquestes sinergies”.

La taula rodona ha comptat amb Ferran Camas, catedràtic de Dret del Treball i de Seguretat Social i director de la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania de la UdG, Mercedes Martínez, inspectora de Treball i Seguretat Social i professora associada de la UdG, i Joan Martí, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a Girona.

El catedràtic del Dret del Treball i de Seguretat Societat Ferran Camas ha exposat com han afectat les crisis econòmiques i socials dels darrers anys en el dret del treball i en quina és la situació actual. “Mentre que la crisi de 2008 va deixar de costat el dret del treball per sobreposar els interessos empresarials, l’esclat de la crisi sanitària actual ha fet emergir el treball com un factor de ciutadania”. Aquesta nova visió demana la necessitat de reformular la legislació que regula el treball “per intentar millorar la situació de precarietat que estan patint els i les treballadores de l’Estat”.

En aquest marc, tot i que el Govern espanyol s’ha compromès davant la Unió Europea a crear noves polítiques del mercat de treball i un nou estatut del treball, Camas ha alertat que aquest compromís és molt ambigu: “No deixa clar cap a on poden anar aquestes tendències més econòmiques, socials, sindicals…”.

La inspectora de Treball i Seguretat Social Mercedes Martínez ha explicat la situació en què es troba Inspecció de Treball, que sovint no pot donar resposta per la falta de concreció en els textos legals o la manca d’instruments eficaços per constatar i comprovar si es compleix la normativa laboral.

Posant la lupa en el territori gironí, ha posat sobre la taula dos dels problemes principals que s’hi detecten dia a dia des d’inspecció: els treballadors en situació irregular i els baixos salaris que fixen alguns convenis col·lectius.

Davant la qüestió sobre quina és aquesta cruïlla que afronta el món del treball, Joan Martí, director dels Serveis Territorial d’Empresa i Treball a Girona, ha apuntat que “no hi ha una única” i que cal donar resposta des de la cruïlla democràtica, social, de sostenibilitat i feminista, “totes necessàries de treballar per avançar cap al futur”.

“Per prendre la direcció correcte en aquesta cruïlla multidimensional, des del Govern hem fixat cinc objectius: la reactivació de l’economia, la transformació del model productiu, la prosperitat compartida, el treball digne i de qualitat, i la defensa del dret de les persones.

La segona part d’aquesta jornada ha comptat amb la participació de Xavier Casas, secretari general d’UGT a la demarcació de Girona, Belén López, secretària general de CCOO a la demarcació de Girona, Àngels Torrents, secretària general de la Intersindical a la demarcació de Girona, i Ernest Planas, president de FOEG (s’ha excusat a darrera hora Pere Cornellà, president de PIMEC Girona).

El president de FOEG Ernest Planas ha defensat la importància de crear un vincle entre empresari i treballador: “L’empresari ha de considerar el treballador com a persona, estar-hi a prop i donar-li aquest valor”. També ha reclamat més formació per al sector empresarial per assegurar el bon compliment de la normativa laboral.

El secretari general d’UGT a la demarcació de Girona Xavier Casas ha centrat la seva intervenció en analitzar els efectes d’aquesta pandèmia laboral, especialment a la demarcació de Girona. “Aquí tenim una de les cares més crues de la precarietat, l’estacionalitat, que comporta la temporalitat en contractes, una manca d’arrelament laboral i rendes familiars molt baixes”.

Al seu torn, la secretària general de CCOO a la demarcació de Girona Belén López ha defensat la necessitat de fer front als múltiples reptes d’avui, “que han arribat per quedar-se, però que comporten un seguit de riscos, com la pèrdua massiva de llocs de treball i de les condicions laborals”. Una situació -afegeix- que parteix d’un mercat laboral fruit d’una dècada marcada per les anomenades “polítiques de l’austericidi”, reformes en l’àmbit laboral, de les pensions, del codi penal… que han limitat l’acció dels sindicats i han maximitzat els guanys empresarials”.

Àngels Torrents, secretària general de la Intersindical a la demarcació de Girona, ha tancat aquesta segona part de la jornada denunciant que el problema és que “Catalunya no té dret a legislar en matèria laboral” i això ha portat unes reformes laborals que s’estan aplicant al territori sense marge d’actuació. “Necessitem fer una aposta valenta com a país per tenir un model productiu, sostenible, ecològic i feminista, amb un eix vertebrador, que és la llengua, element integrador i cohesionar en el món del treball”.

Aquesta jornada forma part del cicle «Moviments socials i reptes de Futur» que organitza la Fundació Josep Irla a les Comarques Gironines durant aquesta tardor. El projecte, coordinat per Dolors Bassa, neix amb la intenció de generar espais de reflexió i debat al territori sobre les qüestions claus d’avui: feminisme, el dret del treball, el dret de l’habitatge, la solidaritat i la cooperació o el canvi climàtic.

Comparteix aquesta noticia