fbpx
juristes, independència, autodeterminació, nació, Catalunya

Mercè Barceló i Ester Capella, a la presentació de l'Eines 30

S’ha presentat el número 30 de la revista Eines, amb Mercè Barceló i Ester Capella

‘La nació al segle XXI: replegament o evolució?’ és el títol del nou número de la revista Eines, editada per la Fundació Josep Irla, que arriba a la 30a edició. El Harlem Jazz Club de Barcelona ha acollit la presentació del número, que ha consistit en una conversa entre Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, i Ester Capella, diputada d’Esquerra Republicana al Congrés.

L’Eines reflexiona sobre el concepte de nació en l’actualitat

Aquest  número de la revista tracta sobre com s’ha de repensar la nació avui en dia, i què suposa la nova interpretació del concepte. Els autors del número són Josep-Maria Terricabras, Peter A. Kraus, Joan Lluís Pérez Francesch, Salvador Giner, Oriol Homs, Eunice Romero, Montserrat Guibernau, Sergi Cristóbal Jané, Marta Torres, Enric Pujol, Cristina Mas, Hina Jilani, Bertrand Russell, Martina Camiade i Betsabé Garcia, a més d’Ester Capella i Mercè Barceló que han protagonitzat la conversa central moderada per Pilar Carracelas.

Una síntesi de la conversa

Durant la presentació, Ester Capella ha explicat que la nació és la voluntat permanent de pertànyer a una realitat política, històrica, cultural, amb una llengua comuna, i amb vincles de solidaritat entre les persones que hi viuen. “És allò que fem nosaltres com a ciutadania en la voluntat de canviar allò que no ens agrada, en aquest supòsit de construir la República, com un espai de fraternitat, solidaritat, que no es construeix en contra de ningú”, ha dit Capella.

La diputada ha posat l’accent en els principis democràtics, i l’exercici permanent dels drets i llibertats publiques per sobre d’altres qüestions històriques i culturals. Per Ester Capella, els ciutadans i ciutadanes han de ser l’eix vertebrador del canvi social.

Barceló: “El moviment independentista és una reivindicació de més democràcia, no de més nació”

Mercè Barceló ha exposat que el moviment independentista és una reivindicació de més democràcia, no de més nació. “La nostra reivindicació passa per construir un projecte comú en què els ciutadans volem ser els actors principals de la presa de decisions”, ha dit.

La catedràtica ha parlat dels dos significats de nació: el subjectiu (com a concepció) i l’objectiu (els trets culturals, històrics o lingüístics). Segons Barceló, ara que tenim a tocar la possibilitat de crear un estat propi, cal potenciar més el primer sentit de què és una nació, perquè cal eixamplar el nombre de persones que es puguin sentir part d’aquest projecte polític. Per la jurista, a Catalunya hi ha un substrat objectiu de nació, però el salt qualitatiu es dóna quan l’Estat espanyol intenta arrabassar el fet que Catalunya sigui un subjecte polític.

En el torn de debat, Ester Capella ha dit que els independentistes, els que volem construir la República, tenim un projecte en confrontació amb un no-projecte, o un projecte que a la majoria de la societat catalana no li agrada. “Crec que tenim marge per governar bé i interpel·lar aquella part de la ciutadania que encara no se sent atreta pel projecte”, ha declarat.

Capella: “Cal retornar les institucions democràtiques i deixar sense efecte l’article 155”

La diputada ha fet èmfasi en què cal retornar les institucions catalanes i deixar sense efecte l’article 155, que té unes conseqüències pernicioses per la nostra societat. Capella: “Hauríem d’evitar que ens imposin el seu marc mental perquè el nostre país no està fracturat i volem construir dins la diversitat”.

Tot i ser jurista, Barceló considera que s’ha ‘juridificat’ massa aquest procés. “Anar de la llei a la llei era molt difícil de justificar”, ha dit. I ha explicat que a la Constitució espanyola un referèndum acordat hi cap jurídicament però no políticament, perquè no ens reconeixen com a subjecte polític.

El president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, ha clos l’acte destacant que el vincle del nou govern amb el suport ciutadà ha de ser més estret.

Comparteix aquesta noticia