fbpx
cultura, governança cultural

Mariano Martín Zamorano, Jenn Díaz i Santi Martínez Illa a la presentació de l'estudi

Es presenta l’estudi sobre governança cultural al MACBA

La presentació de l’estudi ‘Governança cultural, identitat i territori. Polítiques culturals a Catalunya, 1980-2016’, editat per la Fundació Josep Irla, s’ha dut a terme a l’Aula 0 del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) davant l’assistència d’una cinquantena de persones.

Santi Martínez Illa, Mariano Martín Zamorano i Joaquim Rius Ullemolins són els autors de l’estudi

La presentació ha anat a càrrec de Santi Martínez Illa, analista de polítiques culturals i educatives, i Mariano Martín Zamorano, investigador del Centre d’Estudis sobre Cultura Política i Societat de la UB. A més de dos dels autors de l’estudi (que l’han redactat conjuntament amb Joaquim Rius Ulldemolins, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV), han intervingut a l’acte Jenn Díaz, escriptora i diputada d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

L’estudi s’estructura en dos grans blocs: un primer dedicat a la institucionalització del sector cultural i la política cultural a Catalunya, i un segon adreçat a l’anàlisi de les polítiques en el marc polític i administratiu de l’Estat espanyol —i les limitacions que imposa— i al desenvolupament de les estructures d’estat tant a nivell intern com en el context de la creixentment important política cultural exterior. La publicació es pot consultar en línia aquí.

La presentació
Joan Manuel Tresserras ha destacat que es tracta d’un treball fet per persones especialitzades en el tema, amb una mirada crítica feta des de dins. “És un text molt necessari i cal que sigui un instrument per una nova etapa en què la cultura és més necessària que mai”, ha dit.

Es tracta d’un treball fet per persones especialitzades en el tema

Jenn Díaz ha parlat de la cultura com a eina per a combatre els règim totalitaris i per fomentar l’esperit crític. Ha afirmat: “M’agradaria reivindicar la política cultural però sobretot propiciar l’accés a la cultura”.

Santi Martínez Illa ha explicat que és a través del plantejament de governança que s’ha de permetre superar el model que ha estat hegemònic durant un gran període. Consdiera que tenim pendent una participació de país i una vertebració social, que ha d’aportar aquesta nova governança.

“De la despesa en cultura que fan les 3 grans institucions a Catalunya, la meitat és de la Generalitat, i l’altre meitat se la reparteixen principalment entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona”, ha dit Martínez Illa. I ha afegit: “Es detecta una certa incapacitat de coordinar xarxes institucionals i serveis, que esdevé crònica”.

Mariano Martín Zamorano ha explicat que la diplomàcia cultural ha passat de ser una activitat d’intercanvis artístics i intel·lectuals dirigida pels governs centrals a una que s’estructura des d’unes relacions complexes amb organitzacions sub i supraestatals. “La capacitat de fer cultura a nivell local i el model tecnològic han col·laborat a una convergència de factors que ha permès desenvolupar acció cultural subestatal autònoma”, ha afirmat.

Comparteix aquesta noticia