General

Dissabte 7  d’octubre Teatre amb l’obra “La primera” de David Pintó i Codinasaltas

Dissabte 7 d’octubre a les 19:00 h representació de l’obra de teatre “La primera” de David Pintó i Codinasaltas.

Un espectacle teatral, de memòria històrica, que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya NATIVITAT YARZA PLANAS, activista, feminista, mestra, alcaldessa i miliciana, que va néixer a Valladolid el 24 de desembre de 1872. A partir de la biografia més completa feta per en Antoni Dalmau Ribalta i Isidre Surroca Llucià i publicada per la Fundació Irla.

LA PRIMERA és un homenatge a totes aquelles dones que, com la nostra protagonista, van ser les primeres a trencar barreres. I a les mestres de la República que es van fer seus, dins i fora de les aules, els valors republicans d’una educació pública, gratuïta i laica. “Nosaltres els ensenyàvem a pensar, no pas a emmagatzemar” Amb l’arribada del franquisme moltes mestres patiran una doble depuració: per ser mestres i per ser dones. Moltes es van haver d’exiliar portant la Nova Escola a indrets com Amèrica llatina. I el pas inexorable del temps, va fer que moltes d’elles morissin abans que el dictador. kTEATRE 17 Van desaparèixer en el dur exili, no existien, no constaven enlloc. Dones silenciades! Nativitat Yarza Planas va ser una dona extraordinària i al costat de moltes altres dones increïbles, va posar el seu granet de sorra per construir una societat més justa, més feminista i més lliure.

“Nan” Joan Valentí Cortès
Veu Nativitat: Pepa Arenós Ardiaca
Audiovisuals: Dan Ortínez Martí
Veu i enregistrament tècnic: Jaume Ferrer Muñoz
Acompanyament musical “El meu col·legi”: Martí Marsal Riera
Tècnic espectacle: Arnau Alcoverro Jerez
Producció tècnica: Teatre de l’Aurora
Direcció: David Pintó Codinasaltas

Agraïments: Isidre Surroca Llucià, Institut Català de les Dones, Carme Porta Abad, Salomó Marquès Sureda, Esther Yarza Placencia, Domènec Yarza Gaspar, Fifina Adelantado Yarza, Fundació Irla, Josep Vall Segura, Maria del Carmen Agulló Díaz, Salvador Batet Candela, Núria Ferran Ferrer, Anna María García, Marina Llansana Rosich, Carles Pol Gual, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i Montse Valentí Cortes.

Aquest espectacle està dedicat, in memoriam, a Antoni Dalmau Ribalta.

Entrada lliure i gratuïta.