Presentació

Els catalans com el president Irla, que ha donat el millor de la seva vida per fer triomfar els ideals de llibertat, no seran mai prou estimats, car la seva fidelitat al seu poble serà sempre un exemple a recordar i a seguir.

Crec que la característica més rellevant del president Irla fou, justament, aquesta fidelitat a Catalunya. La seva acció, despullada de tota ambició personal i consagrada sempre a mantenir i a defensar els seus fervorosos anhels de veure una Catalunya governada tal com el desitjava, sempre serà recordada amb agraïment.

No serà per demés recordar, ara, amb íntima satisfacció, que el les hores més dramàtiques del nostre país, en el qual mentres uns traïen els altres desertaven, ell amb una serenitat amarada de patriotisme i tenint clara consciència de la situació en què es trobava, en tot moment tingué una digníssima actitud i en cap instant va desertar del seu lloc. Tot al contrari, sempre va servir lleialment a Catalunya.

Catalanista, republicà i home abrandat d’ideals francs i generosos, el president Irla fou l’afirmació constant de la nostra resolta voluntat de restaurar les nostres Institucions nacionals i tothora va testimoniar per les seves paraules i sacrificis, la seva ferma decisió de no renunciar a cap dels nostres drets. És per aquesta noble i alliçonada actitud i conducta que els catalans li devem profund reconeixement.

Barcelona, 21 de setembre de 1981
Josep Tarradellas i Joan
Expresident de la Generalitat de Catalunya