General

Dissabte 15 d’abril a les 19:00 h presentem el llibre “Francesc Cambó L’ultim retrat”

La presentació del llibre  “Francesc Cambó L’ultim retrat” anirà a càrrec de l’autor Borja de Riquer i de Josep Melcior Muñoz.

Protagonista indiscutible de l’actualitat política, home de negocis d’èxit, mecenes preeminent i amb una vida sentimental allunyada de les normes morals de la burgesia de l’època, durant el primer terç del segle XX tothom s’emmirallava en Francesc Cambó, un home tant admirat com envejat.

Un polític amb una carrera fulgurant: el líder més influent del catalanisme emergent, el regeneracionista més rellevant, un parlamentari brillant i documentat, ministre eficaç i innovador. La seva ambició el portà a imaginar una reforma i modernització de l’estat compatible amb l’existència d’una plena autonomia catalana.

Els esdeveniments històrics, però, li van impedir coronar les grans transformacions: no va poder ser ni Bismarck a Madrid, ni Bolívar a Catalunya i va acabar donant suport al triomf del franquisme des de l’exili.

Exemple clar de les complexes vinculacions entre els interessos econòmics i la política, fou el primer polític que s’envoltà d’intel·lectuals i artistes al seu servei -Pla, Soldevila, Bosch i Gimpera, Gaziel, Riba, Fabra, Sagarra-.

La seva progressiva involució conservadora coincideix amb quan es fa multimilionari gràcies als seus negocis internacionals -no sempre clars-, i es converteix en un important col·leccionista d’art, en el més destacat mecenes de la cultura catalana i en un bon vivant. Es passava les nits llegint Plutarc o Titus Livi i contemplant els Botticelli que havia comprat.

El reconegut historiador Borja de Riquer s’ha dedicat durant trenta anys a seguir les petges de Francesc Cambó, un home amb moltes passions, la vida del qual, complexa, contradictòria i insòlita, és també la
crònica d’un país i d’una època.

Aquesta és, sens dubte, la biografia més completa que s’ha escrit mai sobre el polític de la Lliga, el retrat més definitiu i revelador d’un referent, una figura controvertida que va modelar el país que som.