General

El Tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible

Dissabte 19 de maig a les 19.00 h farem la presentació del nou llibre de Joan B. Culla.

Què se n’ha fet d’Unió Democràtica? I de Convergència? I d’Iniciativa? I d’aquell paquebot imponent i de rumb inalterable que havia estat el PSC? Com és que Ciutadans, un partit creat per combatre la política lingüística de la Generalitat, esdevé peça fonamental en la formació de majories de govern a Espanya? I la CUP, d’on surt? I els comuns?

El sistema català de partits polítics ha esdevingut irreconeixible, com si li hagués passat pel damunt un tsunami. L’arquitectura i l’aritmètica que sostenien la política parlamentària catalana dels últims anys del segle xx s’han vist profundament alterades. I no només pel procés independentista, sinó també pel desgast del règim del 1978, per l’impacte de la crisi econòmica global, per la desorientació de la socialdemocràcia clàssica, per la irrupció de la nova política, etcètera.

El cicle electoral de 2014-2016 ho ha fet evident, subvertint velles hegemonies i donant lloc a noves confluències guanyadores, com Junts pel Sí, Barcelona En Comú o En Comú Podem.

El propòsit de Joan B. Culla no és altre que fer intel·ligible aquesta transformació trepidant i oferir-ne algunes claus d’interpretació. Amb el benentès que el futur està per escriure.