General

Actes de commemoració del dia de la República a la Casa Irla

El proper dissabte dia 14 d’abril celebrem el dia de la República i hem preparat dos actes a Sant Feliu de Guíxols per commemorar la data.


A les 10h del matí des de la Fundació Josep Irla i La Casa Irla farem una ofrena floral al bust del President Josep Irla situat a la Rambla de la Generalitat de Sant Feliu de Guíxols.

I a les 18h a la sala Abat Panyelles del Monestir farem la projecció del documental de Josep Irla “El President oblidat”.

Un documental que narra com la derrota de la República en la Guerra Civil Espanyola va provocar l’èxode més gran de la història de Catalunya.

Més de 400.000 persones van travessar la frontera fugint de la dictadura franquista, entre les quals un centenar de polítics catalans encapçalat pel govern de la Generalitat.

El seu president, Lluís Companys, va ser capturat per la Gestapo i lliurat al règim feixista espanyol per a ser executat. La seva mort no va comportar cap trencament institucional de la Generalitat a l’exili, ja
que el president del Parlament català Josep Irla el va succeir automàticament.

Qui coneix Josep Irla? La història hi ha passat per sobre, sense aturar-se a analitzar una de les figures més transcendentals de l’exili català.