General

Recital i presentació dels llibres de poemes “Nihil Obstat”

Divendres 15 de novembre a les 19 h presentem “Nihil Obstat”, un recital i presentació dels llibres de poemes d’Anna Pantinat “Qui no s’anomena”, de Piròmana d’Argos “Gesto innato, síntesi d’una recerca sísmica” i Ester Xargay “Desintegrar-se”.

“Qui no s’anomena” d’Anna Pantinat
Qui no s’anomena és un poemari que s’interroga sobre la identitat d’una manera radical, entenent que radical ve d’arrel.

Partint de la premissa del volcà com a metàfora d’allò no dit ni conegut, transita pels significats de l’individu i la col·lectivitat des d’una perspectiva on la idea de feminitat més extensa no és suficient.

“Gesto Innato, síntesi d’una recerca sísmica” de Piròmana d’Argos
Les sibil·les corren endavant amb els ulls tancats i les mans ben obertes. Mans que veuen, ulls que senten, cors lleugerament encongits -per si de cas- (…)
Denys Blacker

 

 

“Desintegrar-se” d’Ester Xargay
Tot muda de sentit / quan surt per la boca / i el mot és dit».

Aquest és un dels versos que configuren “Desintegrar-se”, el llibre de poemes amb què la transgressora poeta Ester Xargay ha guanyat el Premi de Poesia Rosa Leveroni –Cadaqués 2018.

A “Desintegrar-se” llegim una poesia totalment exempta d’afectació, instintiva, que rebutja la metàfora més ortodoxa i els feixucs adjectius sense perdre mai de vista la màxima segons la qual el llenguatge, per essència, sempre és metafòric: «calar foc als dogmes / atiar contradiccions / arborar teoremes».

Així és com aviva un extens relat amb paraula molt tibada que agombola la veu. Un llenguatge que crea llenguatge Enric Umbert-Rexach.

Col·labora la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols.