General

Presentació de “República pagesa” de Montserrat Tura

El proper dia 20 d’octubre a les 19h a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols presentem el llibre “República pagesa” de la Montserrat Tura.

“República pagesa” premi d’assaig Carles Rahola, escrit per Montserrat Tura trena els esdeveniments vinculats a la reivindicació catalanista, la participació del moviment rabassaire en aquests fets i el relat de la vida d’una família compromesa amb les dues causes, la de Feliu Tura i Valldeoriola, responsable del moviment cooperatiu de la Unió de Rabassaires i avi de l’autora.

És la història dels pagesos sense terres pròpies, que conreaven parcel·les arrendades pel contracte de rabassa morta. Després de la crisi del camp català amb la plaga de la fil·loxera aquests pagesos, lluny d’instal·lar-se en el plany i la queixa van organitzar-se en cooperatives autogestionades i aplicaren polítiques socialment molt avançades.

La seva capacitat aglutinadora els va convertir en un instrument de canvi social i en un agent d’intervenció política que va fer possible la victòria del republicanisme popular en la dècada dels anys trenta.

És la història de persones humils que sembraren ideals de llibertat i conrearen la intel·ligència com a eina d’emancipació.