General

Xerrada i sortida amb l’escriptora Assumpta Montellà

Dissabte 27 de gener a les 20 h es presentarà el llibre d’Assumpta Montella “El setè camió: el tresor perdut de la República”.

La presentació del llibre es complementarà amb una sortida organitzada pels Amics del Museu, el 29 d’abril per la “Ruta de l’exili”.

En els darrers dies de la Catalunya republicana cohabitaven els dos governs: govern Negrín-Azaña i govern Companys. Eren els dies previs a la derrota i a l’exili.

Negrín guardava el seu secret més ben guardat a La Vajol (Alt Empordà): una mina de talc convertida en caixa forta per guardar-hi els lingots d’or de la República, a punt per passar la frontera. Però el dia senyalat, un camió comandat per carrabiners, que feia el transport des de la Vajol fins a França, perd la seva càrrega: una tona d’or, enmig del caos de la Retirada. El camió se’l coneix com: EL SETÈ CAMIÓ.

Aquestà és la premisa sobre la que es basa el llibre d’Assumpta Montella “El setè camió: el tresor perdut de la República”.

Assumpta Montellà, l’autora de La maternitat d’Elna, ens descobreix en aquest apassionant llibre d’investigació, El setè camió, la història dels tresors que l’agònica República de Negrín va intentar salvar de la desfeta. A través del mite del setè camió, barreja de llegenda i realitat, que encara avui continua viu a la memòria dels empordanesos.


Després d’aquesta conferència es farà una sortida sota el títol “Ruta de l’Exili” el diumenge 29 d’abril amb l’Assumpta Montellà de guia a Figueres-La Vajol i Coll de Lli amb la col·laboració del Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols.

Totes aquelles persones que vulguin assistir a la sortida cal que contactin i reservin la seva plaça a:
Telèfons: 600 43 33 82 | 972 11 74 39
Correu electrònic: [email protected] | [email protected]

Per la sortida de “Ruta de l’Exili”, la logística seria:

08:30h Sortida de St. Feliu de Guíxols
10:00h  Esmorzar a la cantina de El Castell de Figueres (pots portar l’esmorzar de casa i allà prendre un cafè etc. pastes)
10:30h Visita guiada per l’Assumpta Montellà, sobre la fortalesa, les seves característiques i els fets històrics que es van succeir dins el castell en aquells darrers dies de la Catalunya republicana.
12:00h Sortida cap a La Vajol.
13:00h Arribada a la Mina d’en Negrin i explicació de la història de “El setè camió”.
14:00h Dinar a la Vajol*
16:00h Explicació del final de “El setè camió”. On està l’or?
 17:00h Visita al Coll de la manrella.
18:00h Tornada
19:00h Arrivada a St. Feliu de Guíxols

*Dinar a la Vajol Menú de 15€
Embotits de la comarca amb amanida i pa torrat
Vedella rostida amb bolets i patates al forn
Postres cafè pa vi i aigua

 

La sortida té un cost de 26€ per persona + 15€ del dinar (41€ per persona)
El preu inclou les visites guiades i les explicacions, el bus, el restaurant, una assegurança personal.
La sortida s’haurà de pagar al mateix moment de la sortida.

 


A la ruta de “El setè camió” desvetllem les baixes passions del gènere humà. El robatori de l’or, la guerra, la traïdoria, la cobdícia… tot entra dins aquesta història que explica com un darrer camió, a les acaballes de la guerra va perdre la seva càrrega, una tona d’or, pels camins de La Vajol, tocant frontera.

Seguir les rastres d’aquest camió és el fil conductor de la sortida. Peró abans la ruta comença al Castell de Sant Ferran de Figueres, la fortalesa militar més gran d’Europa.

En aquell castell es va celebrar la darrer sessió de Corts espanyoles abans de marxar a l’exili, i també es poden visitar les antigues cavallerisses on es guardaven els quadres del Prado. En el seu pati d’armes es signaria l’acord de Figueres, el febrer de 1939, importantíssim per salvar tota la pinacoteca del Prado, que marxaria cap a Ginebra fins al final de la guerra.

Tot resseguint els camins d’exili, s’arriba fins a La Vajol, on trobarem la masia de Can Barris. Allà s’hi allotjava el President Azaña. A només 300 metres, trobarem la Mina Canta o d’en Negrín, un dipòsit secret on es guardaren també quadres del Prado i lingots d’or de la República. D’aquesta mina arrenca el mite d'”El setè camió”. Seguir les pistes del camió i el seu or perdut, robat o enterrat…encara aixeca passions.

La sortida finalitza al Coll de la Manrella, pas per on va creuar la frontera el President Companys cap a l’exili. Allà, damunt la ratlla de França, es recorda al President de la Generalitat afusellat.

S’acaba la ruta amb el cant de Els Segadors.