Si no pots veure bé aquest butlletí fes clic aquí
5 de desembre 2022

150 anys de Nativitat Yarza, mestra, alcaldessa i miliciana


Nativitat Yarza, nascuda a Valladolid i criada a Barcelona, fou una mestra amb un marcat compromís laïcista i feminista que la portà a militar en partits polítics republicans i esdevenir la primera alcaldessa electa de la història de Catalunya, el gener de 1934 a Bellprat, per Esquerra Republicana. Amb l’esclat de la Guerra Civil s’allistà a la Columna del Barrio, vinculada a la UGT i el PSUC, i durant uns mesos esdevingué miliciana al front d’Aragó. Retornada a la rereguarda, dirigí el Grup Escolar Lina Òdena de Barcelona en el marc del Consell de l’Escola Nova Unificada, fins que la derrota republicana la portà a l’exili. A França va mantenir el seu compromís republicà, es va negar sempre a tornar a una Espanya franquista i va morir en condicions molt precàries, en el més absolut dels oblits.
 
Aquest desembre, que es compleixen 150 anys del seu naixement, recordem la seva figura a través de la recerca històrica dels historiadors Antoni Dalmau i Isidre Surroca recollida en 
Nativitat Yarza, mestra, alcaldessa, miliciana, publicació de la col·lecció d’Estudis històrics i biogràfics de la Fundació. 
Convocatòria de Premis i Beques Irla
Notícies del mes
L’independentisme d’esquerres a Catalunya, País Basc i Galícia

Andreu Pujol i Silvio Falcón conversen amb Marta Vilalta en el marc de la presentació del Premi d’Assaig Irla 2022: A la Sobirania per l'esquerra. Una anàlisi de l'auge d'ERC, EH Bildu i BNG.
La recuperació del setmanari republicà
Acció Ciutadana


El periodista Carles Ribera repassa en una nova publicació de la Fundació la trajectòria d’aquest setmanari nascut a Olot l’any 1930 i consolidat a Girona durant els anys àlgids de la II República.
Irla recomana 
Lawfare
L'estratègia de repressió contra l'independentisme català
Damià del Clot Trias
Voliana edicions
Els vídeos Irla

Resum de la Lliçó Irla, impartida per la professora Katharina Pistor

 

Resum de la presentació de l’Eines 44, amb Roger Torrent i Alícia Bosch

 

Resum de la presentació de la biografia de Rafael Font i Farran

 

Tal dia com avui
4 de desembre
Fa 135 anys va néixer el sindicalista Manuel Juliachs
13 de desembre
Fa 25 anys va morir l'editor i polític Valerià Miralles
Twitter
Facebook
YouTube
telegram
Website
Per donar-te de baixa de les llistes de mailing
clica aquí

Calàbria 166 entresol, 08015 Barcelona | T 935 677 863 | [email protected]

© Fundació Josep Irla 2022

Butlletí editat per la Fundació Josep Irla, fundació inscrita al Registre de Fundacions Privades de la Generalitat de Catalunya, amb CIF G61304663 i domicili a 08015 Barcelona, C/ Calàbria 166, entresol.

Aquest correu electrònic s’ha enviat a totes les persones subscrites al butlletí Irla Digital.

Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat i limitació al tractament de les teves dades personals enviant un correu a
[email protected]