fbpx

Jordi Solé, Sergio Martínez i Lluís Pérez

“Fiscalitat europea i mercat únic”, el darrer informe de la Fundació Josep Irla

El Col·legi de Periodistes ha acollit la presentació de l’informe “Fiscalitat europea i mercat únic. Cap a una harmonització efectiva”, editat per la Fundació Josep Irla. L’acte ha comptat amb les intervencions de Jordi Solé, eurodiputat dels Verds-ALE; Sergio Martínez, autor de l’informe; i Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació.

El director acadèmic de la Fundació Josep Irla, Lluís Pérez, ha presentat l’acte i ha exposat que els impostos “són la quota que es paga per viure en una comunitat política civilitzada”. Tot i així, ha dit que la Unió Europea (UE) és una casa construïda per la teulada i un dels fonaments que encara estan per posar és el de la fiscalitat.

L’eurodiputat Jordi Solé ha explicat que aquest estudi posa sobre la taula una de les qüestions cabdals en la construcció d’una Europa política i federal. Considera que el fet de tenir 28 sistemes fiscals diferents no permet un funcionament òptim. “Aquesta asimetria fiscal és una distorsió deslleial que dóna peu a la competència fiscal”, i ha esmentat que pot general problemes relacionats amb la doble imposició, així com incentivar l’elusió fiscal.

“Els estats posen molta resistència a avançar cap a l’harmonització en matèria fiscal”, ha dit, tot i que el debat és cada vegada més present sobretot per la crisi de l’eurozona. Solé considera que l’harmonització va més enllà d’equilibrar tipus, i que també té a veure amb l’eficiència recaptatòria i amb prevenir les pràctiques fiscals abusives. I ha afegit: “Cal que hi hagi impostos europeus en l’àmbit del mediambient”.

Segons Solé, “és necessari avançar cap a una harmonització fiscal europea i una unió fiscal, però alhora deixar cert marge als Estats per compensar desequilibris interns sobretot en moments de crisi econòmica”.

L’autor de l’informe, Sergio Martínez, ha explicat que l’objectiu del document és donar una visió dels diferents sistemes fiscals de la Unió Europea i presentar les opcions per a la seva futura harmonització. “Hi ha una gran divergència entre la recaptació impositiva dels diferents estats i en l’estructura de la seva pressió fiscal”, ha dit. A més, ha afegit que els tipus impositius a la baixa de l’impost de societats provoquen dumping fiscal.

L’economista aposta per l’harmonització fiscal a nivell europeu. Considera que la Comissió Europea i el Parlament Europeu van en la bona direcció, mentre que al Consell Europeu els Estats s’hi mostren més reticents.

Martínez també ha estat crític amb els sistemes fiscals que “sembla que estiguin dissenyats per les grans empreses, quan el 99% del teixit empresarial són pimes”. “Crec que alguna cosa està fallant a la UE quan grans empreses tenen uns tipus efectius més baixos que les pimes” ha dit, i ha afegit que això és un greuge fiscal important.

També ha parlat de la diferència en la càrrega administrativa i burocràtica dels sistemes fiscals, que a l’estat espanyol és de 167 hores anuals de mitjana, mentre que en d’altres països, com Luxemburg, només hi dediquen 55 hores l’any.

Sergio Martínez ha explicat que cal lluitar contra el frau fiscal transfronterer i donar més llibertat als estats membres per a fixar els tipus reduïts. Ha mencionat la propera reunió de l’Ecofin, en què hi ha sobre la taula la proposta de directiva contra l’elusió fiscal, i la necessitat de posar-se d’acord a l’hora de definir què és un paradís fiscal, per a poder-hi actuar.

L’autor de l’informe “Fiscalitat europea i mercat únic” considera que és important que els sistemes fiscals siguin simples i previsibles per afavorir l’estabilitat econòmica. També ha dit que cal més col·laboració amb l’OCDE per evitar més casos com els d’Ikea o Inditex, així com augmentar la transparència sobre allò que les empreses acaben pagant. Per últim, s’ha apuntat la necessitat de fer passos per a l’harmonització d’altres aspectes, com ara els costos laborals.

Pots consultar l’informem complet a http://irla.cat/publicacions/03-fiscalitat-europea-mercat-unic/

Comparteix aquesta noticia