fbpx

Lluís Pérez i Francesc Iglesies davant el públic assistent

S’ha presentat el darrer Eines, “La ciència econòmica en crisi”

El director acadèmic de la Fundació Josep Irla, Lluís Pérez, i el secretari d’afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Iglesies, han presentat el número 27 de la revista Eines “La ciència econòmica en crisi”, aquest dijous al vespre a l’espai Wer-Haus de Barcelona.

Francesc Iglesies ha explicat que la ciència econòmica està influïda per corrents neoclàssiques que dominen els plans d’estudi en base a un funcionament ideal del mercat, en què es considera que els agents tenen un comportament racional. Segons el ponent, “quan expliquem la llei de l’oferta i la demanda estem oferint una interpretació molt simplificada”.

Iglesies creu que en l’explicació de les errades del mercat és on rau gran part de la capacitat de correcció dels dèficits actuals dels estudis d’economia. El ponent ha exposat alguns reptes, com ara la necessitat de parlar més de béns públics a les carreres d’economia i de trobar mecanismes per explicar els dèficits d’informació. “Una altra font de problemes a l’hora d’explicar l’economia són les externalitats”, ha dit Iglesies.

L’agenda en economia està basada en les ortodòxies“, ha manifestat. També considera que estem segrestats pel “curt terminisme”, i que cal salvaguardar els interessos de la societat a llarg termini. Segons Iglesies, un cop analitzat l’impacte de les polítiques d’austeritat, es va veure que els càlculs dels multiplicadors fiscals havia estat erroni.

A vegades, el debat econòmic ha quedat capturat per lobbies, per agents que segresten l’agenda pública i tenen àmbits d’actuació molt poderosos”, ha dit. Iglesies està convençut que l’economia no la podem deixar només a mans dels mercats, i que el mercat lliure serà realment lliure quan estigui ben regulat.

Per Iglesies, quan parlen de model de creixement, no només podem fer referència a l’acumulació de capital o d’augment del PIB, sinó que cal incloure elements i variables resultants de la distribució del PIB. Francesc Iglesies ha parlat de l’economia del bé comú, i d’intentar mesurar els intangibles que aporten benestar, qualitat de vida i felicitat. “Com a poders públics tenim el repte de mesurar les externalitats per aprendre a regular millor el mercat”, ha afirmat.

Pots consultar l’Eies 27 complet a http://irla.cat/publicacions/27-ciencia-economica-crisi/

Comparteix aquesta noticia