fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

El magisteri gironí d’Esquerra a l’exili

Entre els gairebé sis-cents mestres de Catalunya que varen anar a l’exili el 1939 el grup dels de terres gironines va ser notable. Entre aquests n’hi havia que militaven a Esquerra Republicana de Catalunya.
A través de les biografies que es presenten podem tenir una visió general del que va ser l’exili del magisteri. Es tracta d’històries personals i diferents que ens permeten de conèixer la diversitat i pluralitat de l’exili: els que marxaran sols i els que sortiran acompanyats de la família; els que retornaran i els que no, que moriran a l’exili; els que aniran a l’exili americà, especialment a Mèxic, i els que es quedaran a França; els que exerciran de mestres a l’exili i els que es guanyaran la vida amb altres feines; els que continuaran exercint càrrecs polítics de responsabilitat, els que militaran a la base i els que deixaran la política.
També, llegint aquestes biografies, podem conèixer la vàlua pedagògica d’aquests mestres que, a Catalunya durant la República, exerciren en escoles públiques i privades i, també, a l’Escola Normal de Girona.


Salomó Marquès i Sureda (L’Escala, 1942)
Professor emèrit d’Història de l’Educació a la Universitat de Girona. Els darrers anys s’ha dedicat especialment a investigar i publicar sobre l’escola republicana, l’exili del 1939, la depuració del magisteri català i l’escola franquista. Ha publicat diferents biografies de mestres exiliats: Martí Rouret, les germanes Macau Julià, els germans Bargés Barba, els germans Vigatà…

José Carlos Moreno Bueno (Beas de Segura, 1984)
Diplomat en Educació Social i llicenciat en Pedagogia per la Universitat de Girona fa recerca sobre l’exili del magisteri català.

Comparteix aquesta publicació