fbpx

Josep Huguet

Huguet recorda que els recursos que necessita l’automoció els ha d’aportar l’Estat

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha declarat que l’estat espanyol és qui ha d’arromangar-se per abordar la situació de l’automoció, ja que no es pot esperar que mesures preses a nivell comunitari puguin anar més enllà del que ja s’ha fet fins ara. Huguet ha afegit que ‘cal injectar recursos per al sector en els segments on hi ha solvència i possibilitats’ per a la qual cosa, ha matisat que ‘és l’Estat qui te els mitjans i els recursos per poder-ho fer’.

Huguet ha recordat que fins ara les polítiques d’aportació de liquiditat bancària per a les empreses no han funcionat. Per aquest motiu, ha suggerit que ‘l’Estat faciliti crèdits directes o avals per a la indústria de l’automoció que en garanteixin la seva viabilitat’. Huguet ha recordat que ‘Europa permet , a hores d’ara, augmentar els nivells d’endeutament i l’Estat ho ha de fer’. El conseller ha fet aquesta afirmació en el decurs d’una conferència que, sota el títol “La importància de la Indústria a Catalunya”, ha pronunciat en una jornada sobre economia i indústria organitzada per la Fundació Irla.

Josep Huguet ha parlat dels reptes i les possibilitats que planteja l’actual situació de crisi, sobre la que n’ha ressaltat el caràcter global. En aquest sentit, el conseller d’Innovació ha assenyalat que ‘mentre que la crisi és temporal, i tard o d’hora passarà, el procés de globalització és irreversible i permanent’. Per aquest motiu, Huguet ha considerat que l’aposta de l’economia catalana ha d’encaminar-se cap a aquest caràcter global, aprofitant justament les oportunitats d’obrir-se al món de les empreses del país.

Ha assenyalat que la política industrial del govern de la Generalitat se centra justament en aquest objectiu: ‘apostar des de totes bandes per una economia neoindustrial i tecnològica que, pròxima a les universitats, sigui capaç d’aprofitar necessitats de sectors amb possibilitats de desenvolupament’. Per exemple, Huguet ha assenyalat que hi ha sectors que malgrat la crisi, tenen moltes possibilitats d’exportar know how català arreu del món, gràcies a les possibilitats de transferència de tecnologia o el bon nivell de experiència en la producció de valor afegit. Al respecte, ha recordat que iniciatives del Govern com el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació van en aquest sentit.

El conseller ha recordat que en moments de crisi com l’actual Catalunya ‘és la clau de volta per sortir se’n’ i, recordant les paraules d’ahir del president Montilla, ha afegit que‘si Espanya se’n vol sortir no ens pot maltractar en qüestions com ara el finançament’. El conseller ha afirmat que ‘malgrat que sorgeixin necessitats de reestructuracions, hi ha també sortides empresarials, potser reorientant negocis tradicionals cap a àrees amb futur; com el reciclatge, l’estalvi energètic, l’aeronàutica o la transferència de tecnologia o de coneixements, en àmbits emergents’.

En concret, ha recordat que des d’ACC1Ó ja es treballa amb clústers que suposen noves oportunitats de negoci per a les empreses del país. Pel que fa a l’automoció, per exemple, Huguet ha assenyalat que potser caldrà replantejar mercats, però que cal tenir present que països com la Xina o la Índia, suposen possibilitats que cal tenir molt presents. Josep Huguet ha afegit que aquestes possibilitats cal desenvolupar-les amb una visió internacionalitzadora i global, però ‘preservant sempre el model de societat democràtica i basat en la societat del benestar de què gaudim a Catalunya’, la qual ha de resultar enfortida si s’aconsegueix que ‘tot el món jugui amb les mateixes regles de joc’. Cal, a més ‘una col·laboració permanent entre àmbits com el public-privat o la universitat i l’empresa’, ha afegit.

Comparteix aquesta noticia